Безжичен интернет на портовете Бургас и Варна срещу 6 млн. лв.

Безжичен интернет на портовете Бургас и Варна срещу 6 млн. лв.

Безжичен интернет ще има на територията на пристанищата Бургас и Варна от 2017 г., съобщиха от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Компанията е пуснала поръчката за избор на изпълнител на проектирането и изграждането.

Съвременната обща комуникационна система ще бъде изградена в района на двете най-големи черноморски пристанища у нас срещу 6 млн. лв. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Транспорт".

Целта на инвестицията е привличането на допълнителни товари и пътници през двата морски порта.

Безжичен интернет ще има в районите на двете пристанища, включващи кейовите корабни места на терминалите Бургас-изток 1, Бургас-изток 2, Бургас-запад и Росенец, както и Варна-изток, Варна-запад, пристанищните терминали в Балчик, Леспорт и Несебър, а също и новопостроения Брегови център-Варна в парк Аспарухово.

Безжичен интернет ще има още и на територията на двете морски гари и откритите части в морето към съответните пристанища.

Така преминаващите през двете пристанища свободно ще могат да използват лаптопи, смартфони, таблети и други мобилни устройства, което ще подобри не само личната им комуникация, но и връзката им с отделни институции.

Изграждането на системата е в съответствие с европейските директиви за улеснение на корабоплаването, тъй като тя ще осигури бърза и лесна комуникация на корабите, които пристигат и напускат морските пространства в близост до пристанищата Бургас и Варна.

От своя страна това предполага създаване на условия за икономически растеж и повишаване качеството на обслужване на територията на пристанищата в Бургас и Варна.

Споделяне

Още от Бизнес