БХК напуска гражданския съвет на ВСС заради избора на главен прокурор

Българският хелзинкски комитет (БХК) оттегля членството си в гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, съобщиха в петък от неправителствената организация.

БХК заявява, че снема доверието си от ВСС, защото този орган представлява "измама".

"С избора на главен прокурор вчера, 20 декември, мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно. От месеци наред гражданското общество – критични журналисти, застъпници в обществен интерес и правозащитници – аргументирано оспорва процедурата, която ВСС прие за избора на главен прокурор, както и, конкретно, номинацията на съдията Цацаров", се казва в позицията на БХК.

"В обществената среда се генерират доводи за пороците и рисковете на тази незаконосъобразна процедура, която ВСС прие в явна пряка връзка с номинацията на Цацаров, минути преди да бъде номиниран той, за да се възползва от статуса на "първи”, който елиминира другите кандидати, без избор", допълват от неправителствената организация.

БХК изпрати отрицателно становище за кандидатурата на Сотир Цацаров близо една седмица преди вота. Според хелзинкския комитет ВСС е доказал, че не се води от закона и аргументите за законност, а единствено от своя скрит сценарий в угода на властови лобита, чиито интереси нямат нищо общо със законността.

"Употребата на обществените организации чрез поддържане на фасаден и кух "граждански съвет” за легитимиране на произволната, подмолна дейност на ВСС не е нещо, в което БХК ще участва", заявяват от организацията.

БХК призовава президентът да прецени внимателно тежкия риск от дискредитиране на държавата "вследствие от предизвестеното назначаване на избраника на властниците, по ред, който е несъстоятелен и априори изкривен".

По план гражданският съвет към ВСС трябваше да започне работа в средата на януари. БХК и други 14 неправителствени и професионални магистратски организации бяха поканени за участие в съвета, който трябваше да генерира идеи за реформа на системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България