Би Би Си с награда на името на Георги Марков

Георги Марков

Световната служба на Би Би Си създаде нова награда в памет на българския писател и журналист Георги Марков. Тя е допълнителна награда в рамките на международния конкурс за радиопиеси, предаде Кафене.нет.

Сценарият, който ще бъде отличен с приза, трябва да притежава изключителен потенциал, дори и да не е готов да бъде поставен и излъчен в представения за състезанието вид, поясняват от Би Би Си.

Наградата включва двупосочен билет до Лондон и разходите по настаняване за две седмици, в едната от които победителят ще посещава отдела по радиодрама на Би Би Си Лондон, а през втората седмица ще се запознае с работата в Световната новинарска служба на Би Би Си.

Тези две седмици ще съвпаднат с периода, в който ще се поставят пиесите победители в състезанието. Лауреатът на наградата "Георги Марков" ще присъства на церемонията по връчване на наградите от международния радиоконкурс и ще получи и своя приз.

Писателят и дисидент Георги Марков беше убит през 1978 година от бившите тайни служби на България с тясното съдействие на съветските. По-рано тази година българските власти решиха да прекратят разследването на убийството на Георги Марков поради давност.

Британската полиция обаче продължава разследването на смъртта на писателя в Лондон.

Споделяне

Още от Общество