Би Пи постави нова фуния върху петролния кладенец

Би Пи (BP) излъчи на живо в интернет кадри, на които се вижда новата фуния, която компанията постави върху петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив, за да овладее разлива на гориво, предадоха световните агенции. След успешното поставяне на фунията компанията ще провери дали няма и други течове. Проверката може да продължи от шест часа до два дни, като през това време в залива ще продължи да изтича петрол.

Старата фуния, която беше отстранена в събота, не можеше да се захване здраво за счупената тръба, през която блика петролът и не можеше да удържи целия поток от гориво.

Новата фуния трябва да бъде временно решение на проблема. За да запуши окончателно теча, Би Пи пробива два помощни кладенеца, през които трябва да достигне до освободеното от взрива находище и да "инжектира" сгъстена земна маса и бетон. Компанията очаква за целта да е достатъчен и един допълнителен кладенец, но пробива и втори, за всеки случай. Не се знае кога точно ще приключи тази операция, но най-вероятно това ще стане в средата на август.

Би Пи изпомпва петрол и от друга част на разлива, с помощта на специален кораб, който източва около 3.8 млн. литра петрол на ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?