Петролни гиганти влагат 1 млрд. долара в система срещу нефтени разливи

Петролни гиганти влагат 1 млрд. долара в система срещу нефтени разливи

Група от най-големите в света петролни компании, сред които “Ексън Мобил“, “Роял Дъч Шел“, “КонокоФилипс“ и “Шеврон“, смятат да инвестират 1 млрд. долара в разработването на система за локализация на нефтени разливи в Мексиканския зали, съобщиха инициаторите в четвъртък.

Предвижда се системата да работи на до 3 хил. м под водата, което надхвърля почти двойно дълбочината, на която стана разливът от сондажа “Макондо“, след като в края на април аварира управляваната от британската компания Би Пи платформа “Дийпуотър Хорайзън“ в Мексиканския залив.

По предварителни оценки бъдещото съоръжение ще може да събира до 16 млн. литра нефт ежедневно, отбелязват представители на компаниите участнички в проекта. Системата ще е мобилна, ще може да се задейства за 24 часа и ще разполага с толкова голям набор от оборудване, че ще може да се използва при всякакви атмосферни условия.

Тя ще разполага със специална подводна техника по локализация на разливите, към която ще бъдат прикрепени колектори и тръбопроводи, които ще отвеждат събраните количества нефт на борда на танкерите.

Четирите петролни гиганта ще създадат нетърговска организация Marine Well Containment Company. реализацията на проекта ще започне в най-близко време, на срокове за завършването му не са посочен.

По думите на представители на Би Пи компанията в момента е съсредоточена по-скоро върху ликвидацията на последствията от авариралата сонда, отколкото върху разработката на нови технологии за бързи реакции при течове в бъдещо време.

По данни на британския гигант разходите му за ликвидацияна последствията от разлива в Мексиканския залив ще са приблизително 4 млрд. долара, предаде “Взгляд“, цитирайки Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят