"Биг брадър" и за инспекторите на "Автомобилна администрация"

Инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще бъдат следени с камери как си вършат работата, съобщи в петък транспортният министър Александър Цветков. Той показа пред журналисти портативните устройства, които ще се монтират в автомобилите на инспекторите, проверяващи камионите и автобусите по пътищата.

Камерата е монтирана под огледалото за обратно виждане на предното стъкло и записва, както това, което става в колата, така и пътния трафик навън. Камерите са не само, за да се контролират инспекторите и да се ограничи корупцията, но и заради сигурността на проверяващите, които често са заплашвани или ругани от спрени за проверка шофьори, обясни Атанас Тодоров, зам.-изпълнителен директор на "Автомобилна администрация".

Досега 62 автомобила на агенцията са оборудвани с камери, остават още 10. Агенцията сама е поръчала от производител и е платила техниката със собствени средства в размер на 50 хил. лева.

След края на работния ден инспекторите ще архивират записите. При липса или при прекъсване на записа, при повреда на устройството или при други нередности служителите ще дават писмено обяснение. Софтуерът на камерата не позволява манипулация на записите. Устройството съхранява отделни файлове на всеки 3 минути, което е вид защита при евентуално прекъсване на захранването в автомобила. Ако това се случи, инспекторите трябва веднага да сигнализират в агенцията.

Самите записи ще се проверяват от новосъздадено звено "Мониторинг и превенция на риска", което е на пряко подчинение на изпълнителния директор на агенцията. То ще следи и записите от шофьорските изпити, които също се провеждат от инспектори на "Автомобилна администрация".

В момента тече краен срок за набиране на оферти по обществена поръчка за доставка на още 110 преносими камери, които изпитващите инспектори ще носят със себе си. В рамките на същата поръчка агенцията ще възложи доставката на други 120 камери, с които ще се записва провеждането на теоретичния шофьорски изпит. Те ще се монтират в регионалните центрове на агенцията. Държавата е заделила максимум 300 хиляди лв. за 230-те камери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?