Бил Гейтс и ЕС обещават да подпомогнат с 1 млрд. долара зелените технологии

Бил Гейтс и ЕС обещават да подпомогнат с 1 млрд. долара зелените технологии

Европейският съюз и програмата за инвестиции в енергетиката, основана от Бил Гейтс, планират да съберат близо 1 милиард долара за развитие на нисковъглеродни технологии, на каквито Европа разчита за постигане на целите си областта на климата, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Партньорството предвижда програмата "Брейктру Енерджи" ("Енергиен пробив"), основана от Бил Гейтс, да използва частен капитал и средства от филантропи, които да са съизмерими с финансирането, осигурено от ЕС.

Целта е заедно да бъдат набрани към 820 милиона евро(1 милиард долара) от 2022 г. до 2026 г.

Помощта е насочена към водородните емисии от възобновяеми енергийни източници, по-екологични горива за авиацията, технологии за улавяне на въглеродни емисии от атмосферата и дългосрочно съхранение на енергия, съобщи ЕК.

Тези технологии се смятат за ключови за намаляване на вредните емисии, изхвърляни от сектори като тежката индустрия и авиацията, но остават прекалено скъпи, за да получат разпространение, без финансово подпомагане, в конкуренция с по-евтините изкопаеми горива, отбелязва Ройтерс.

"Декарбонизацията на световната икономика е най-голямата възможност за иновации, каквато светът познава", посочи в изявление Бил Гейтс. Той допълва, че Европа ще изиграе "ключова" роля, благодарение на климатичните си амбиции и водещото си място в научните изследвания и технологиите.

"Светът не може да чака технологиите да се развият от само себе си", изтъкна ЕК.

ЕС си е поставил за цел да постигне икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г., посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа