Бирата се оказва достойно питие за гурме специалитети и дори десерти

Отпиването на големи глътки, съчетано с подходяща храна, разкрива неочаквани нюанси на пивото, разказва международният сомелиер Хавиер Галобарт

Бирата се оказва достойно питие за гурме специалитети и дори десерти

Широко разпространеното мнение, че бирата е питието на простолюдието и се консумира основно с картофи, наденички и пържоли бе разбито на пух и прах от международния бирен сомелиер Хавиер Галобарт. По покана на Съюза на пивоварите в България той демонстрира как кехлибарената течност може да се комбинира според вида и характеристиките ѝ с гурме специалитети и дори с десерти.
Дегустацията, в която се включи и експертът по здравословно хранене и диетолог д-р Райна Стоянова, беше част от информационната кампания на българските пивовари "Бирата на фокус", породена от все по-силния интерес на българите към бирата и съпътстващата я култура.

Испанският гуру на бирени дегустации показа на участниците във вечерта как пиенето на пиво може да е цял ритуал, когато се комбинира с подходящи храни и когато хората се отдадат напълно на преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят на питието. Удоволствието от него може да бъде постигнато при комбинация с храни, както с близък до съответния вид бира привкус или напълно контрастни блюда.

Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, предупреждава, че за да е пълно удоволствието от пивото и за се усети цялата му вкусова палитра, то трябва да се пие на големи глътки.

Така при светлата бира на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, чийто сезон настъпва със застудяването, е характерна карамелената или кафеена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати. Пшеничената бира се оказа идеална за предястия с плътен вкус, а бок бирата – за леки плодови десерти

Галобарт съветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.

"Комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси", обясни и д-р Стоянова.

Диетоложката заяви, че прословутото "бирено коремче" идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. В умерени количества бирата е полезна, тъй като в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, пшеничното вайс пиво съдържа 45, червеното – 51 калории, а безалкохолното - едва 18.

Стоянова обясни, че бирата е полезна за жените, тъй като консумацията ѝ е полезна за костите и възпрепятства развитието на остеопорозата. Тя припомни редица изследвания, според които пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство.

Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите ѝ също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие.

"Тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура. Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Тя обясни, че според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението ѝ за социалния живот и общуване на хората.

Споделяне

Още от Общество