Бирената фабрика "Леденика" в Мездра възстановява производството си

Бирената фабрика "Леденика" в Мездра възстановява производството си

25 милиона лева са вложени във възстановяване и модернизиране на производството на пивоварната фабрика "Леденика" в Мездра, съобщи управителят на компанията "Леденика 1964" Владислав Цветков във вторник.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов, представителят на собственика "Литекс комерс" Данаил Ганчев и Владислав Иванов откриха официално възстановената фабрика за бира.

Собственик на фабриката е "Литекс комерс" на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Преди това тя беше на Първа инвестиционна банка, която пък я взе от собственика ѝ Михаил Михов - Мишо Бирата заради дългове.

По времето на Михов пивоварната бе подложена на проверка от агенция "Митници" по сигнал за укриване на акцизи в големи размери. Проверката бе спряна, след като премиерът тогава Бойко Борисов се обади на шефа на митниците Ваньо Танов и му разпореди да изтегли хората си от пивоварната, защото така обещал на президента Георги Първанов. Собственикът на "Леденика" бил приятел на Първанов.

Цялата история стана известна от изтекли в медиите записи на разговорите на Танов с Борисов, както и на Танов с тогавашния финансов министър Симеон Дянков и със заместника на Танов Антоний Странджев.

Година след скандала Михаил Михов почина при неясни обстоятелства в хотел, а основният кредитор на пивоварната ПИБ стана неин собственик.

Производството в "Леденика" се възстановява след тригодишно прекъсване и в годината, когато се навършват 50 години от основаването на бирената фабрика в Мездра, която наследява спиртоварната на Тодор Балабанов.

В компанията работят 150 човека, като от тях 110 са пряко заетите в производството на бира във фабриката в Мездра, посочи Владислав Иванов.

Годишният капацитет на фабриката е 400 000 хектолитра бира, основната част от обема е на пиво с едноименната марка.

Планира се количеството да се удвои след завършване на втория етап от модернизацията, допълни той.

Във втория етап на обновяване на фабриката се предвижда да се инсталира втора производствена линия, както и да се възстанови цехът за малц.

Споделяне

Още от Бизнес