Бивш антимафиот, свързан с Цветанов, бе осъден за разгласени СРС-та

Орлин Тодоров. Сн. БГНЕС

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров бе осъден на една година условно за разгласяване на информация, събрана със специални разузнавателни средства. Присъдата бе произнесена в сряда от Окръжния съд във Велико Търново. Орлин Тодоров е основен свидетел и главна причина за две от трите дела, които се водят срещу бившия вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Орлин Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева. Остава и наложената му паричната гаранция от 6000 лева.

 

В края на май самият Цветан Цветанов получи 4 години затвор ефективно от Софийския градски съд (СГС) по делото за престъпление срещу правосъдието. Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо Орлин Тодоров.

 

Другото дело срещу Цветанов, което има връзка с Орлин Тодоров, е за присвоени 50 000 лева от бившия министър в полза на антимафиота. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който той е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч.

 

Орлин Тодоров бе изправен пред съда по обвинение, че системно е информирал близкия си приятел – бизнесменът Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.

 

Според държавното обвинение по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

Бизнесменът, когото Тодоров наричал "шефе", уредил и журналист от вестник "Стандарт" да получи информация от антимафиота. Самият той представил на репортера информацията, като "пикантна", след което бил публикуван материал със заглавието – "Бебе във фризера".

 

"След като преспим, ще вземем решение дали да обжалваме присъдата", коментира след делото Орлин Тодоров. От прокуратурата, която поиска 8 години затвор за Тодоров, също обявиха, че не са решили дали ще се жалят пред апелативния съд.

Споделяне

Още от България