Бивш директор на фонд "Земеделие“ и банкер бил агент на ДС

Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев е бил агент на Държавна сигурност. Това показа проверка на комисията по досиетата сред 208 ръководни кадри на фонда. Асен Друмев бе изпълнителен директор от август 2001 г. до май 2007 година.

През 1976 година е бил вербуван за агент. Сътрудничил е на Окръжното управление на МВР във Велико Търново-ДС и Второ управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонимите Екрем и Емил. Няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.

Друмев подаде оставка като директор на фонда, след като срещу него започна разследване за неизгодни сделки. Делото обаче все още не е минало на всички инстанции. Софийският градски съд (СГС) призна Друмев за виновен за това, че е нарушил процедурите за отпускане на пари по програмата и еднолично против правилата е разписал одобрението на 14 проекта. Щетата бе оценена на 48 милиона лева.

Той получи и условна присъда за сключването на неизгодни сделки за наем.

По-рано тази година бе оправдан по делото за транзакциите към фирма "Памексвин". Според прокуратурата той е одобрил сделка с две плащания в размер на около 600 000 лева по САПАРД към сметките на фирмата.

Друмев дълги години ръководеше фонд "Земеделие", като се смята, че това се дължи на близостта му с ДПС.

От началото на 90-те години до 2000 година той бе на различни ръководни постове в държавната по това време банка ДСК. По време на правителството на Жан Виденов бе зам.-председател на ДСК. Тогава банката извърши огромно рефинансиране на ред частни търговски банки, които впоследствие фалираха, а излетите пари на спестителите изчезнаха.

Освен за Друмев комисията по досиетата е установила данни за съпричастност към репресивния апарат на бившия комунистически режим за още четирима ръководители във фонда. Бившият зам. - изпълнителен директор на фонда Лило Джамбазов е бил агент към Окръжното управление на МВР във Видин.

Дочо Дочевски, който е бил ръководител на Областно поделение на ДФЗ-Ловеч, е бил агент към Окръжното управление на МВР в Ловеч. 

Петко Симеонов, който е ръководил структурата на фонда в Перник, е бил агент към Окръжно управление на МВР – Перник. Бившият шеф на фонда в Шумен Стоян Джамбазов е бил агент към МВР-Шумен.

Споделяне

Още от България