Бивш кадър на СДС оглави кабинета на Румен Радев

Калоян Методиев

Политологът и бивш лидер на Младежката организация на СДС Калоян Методиев е новият началник на кабинета на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Методиев ще замени на поста Иво Христов, който стана европейски депутат.

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в град София. През 1994 г. завършва 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ с хуманитарен профил и руски език. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, където специализира Външна политика и Национална сигурност.

Доктор по политология. Автор на монографиите "Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016).

Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. Има научни публикации на английски, сръбски, хърватски и албански език. От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра "Политология“ на Софийския университет.

От 2012 до 2017 година е асистент в ЮЗУ "Неофит Рилски“, където води курсове по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

От 2015 до 2019 година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи. Той бе назначен за член на Стратегическия съвет към президента през март тази година.

Калоян Методиев е бивш дългогодишен член на СДС. От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС). Представлява партията в Младежката Европейска народна партия.

През 2003 година е избран за лидер на младежкото СДС, а на парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище. През ноември 2005 година напуска СДС след скандал с тогавашния лидер на партията в лицето на президента Петър Стоянов (1996-2001).

През 2007 г. е сред основателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ),на която е лидер до 2013 година, когато се оттегля от активна политическа дейност. 

Споделяне

Още от България