Бивш областен управител от БСП осъден условно заради измислена буря

Бившият областен управител на Разград

Бившият областен управител на Разград Наско Атанасов (БСП) получи условна присъда от две години и четири месеца заради усвоени 735 671 лева за справяне с щетите от буря, която никога не се е случвала.

Делото се води в Търговище от 2010 година, след като преди това всички съдии в Разград са си направили отвод.

Бившият областен управител е подсъдим заедно с още седем души за справянето с т. нар. "перфектна буря" от 19 март 2009 година, съобщава вестник "Труд".

Областният управител е внесъл документи в междуведомствената комисия за справяне с бедствията, че бурята е причинила щети на десет църкви и джамии. После парите са били  били отклонени към обекти, които не са религиозни домове.

Нанесените щети на бюджета са за 512 761 лв. За да си получи обратно парите, Министерството на финансите трябва да заведе отделно дело срещу бившите чиновници.

Осъдени са още заместникът на Наско Анастасов – Бехчет Сюлейман. Той получава 2 г. и 2 месеца условно заради неупражнен контрол. Собствениците на двете фирми, извършили мнимите ремонти – Бейти Хаджийонуз и Марио Иванов, получиха условни присъди от по 10 месеца за съставяне на документи с невярно съдържание за извършени строително-ремонти работи със завишени цени и количества.

Останалите обвиняеми, които са работили тогава в областната управа в Разград – Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов, както и лицензираният оценител Денислав Дочев, са признати за невинни.

От прокуратурата коментират пред "Труд", че постановените присъди са около средните, които законът предвижда за тези престъпления. По така повдигнатите обвинения подсъдимите не могат да получат ефективни наказания. Прокуратурата ще обжалва единствено условните присъди в частта им за сключване на неизгодна сделка.

Споделяне

Още от България