Бивш посланик на САЩ: През 2002 г. в България имаше независими медии. Днес – не

Джеймс Пардю, Снимка: Дойче Веле

Дни преди първата среща между американския президент Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов в Белия дом бившият щатски посланик у нас Джеймс Пардю публикува статия в изданието The Hill, в която описва ситуацията в България. Според дипломата днес страната ни е "заразена от широкомащабна корупция" след десетгодишно управление на Борисов, а медийната среда у нас много се е влошила за последните 17 години.

"През 2002 г. националната преса в България бе собственост на големи интернационални компании, беше относително независима и понякога агресивна в отразяването на грешките на правителството. Днес независимите международни медийни групировки ги няма, заместени са от местни олигарси и "бизнесмени", които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система", пише Пардю.

Един човек

"Един човек - депутатът Делян Пеевски, е главната фигура в частните български медии днес. Твърди се, че притежава 80 на сто от пазара, включтелно и голям дял от разпространението на печата в страната.

Финансирането за местния контрол върху медиите в България е доста неясно, а Пеевски и шепа други олигарси притежават или контролират почти всички големи "частни" всекидневници и тв канали в България.

Пеевски и сподвижниците му използват медиите, за да подкрепят съществуващата политическа властова структура, която пък защитава тях. Техните медии дискредитират независими журналисти, политически опоненти, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които настояват за върховенство на закона, свобода на медиите и защита на човешките права", добавя дипломатът.

Той посочва, че медиите в България изпитват финансови затруднения, а правителството и премиерът използват европейските фондове, за да ги направят зависими. Според Пардю журналисти често сплашвани, а има голяма автоцензура.

"Резултатът от потискането на независимата преса в България е изкривяване на медийния сектор, подкопаване на общественото доверие в медиите и създаване на национална политическа среда, в която от правителството и престъпността не се търси отговорност, няма и сериозна опозиция на настоящото правителство", посочва дипломатът.

Тръмп и Борисов

Американският президент Тръмп също има агресивно поведение към критичните медии, пише Пардю. Едва ли двамата с Борисов ще обсъждат тези проблеми при срещата си, посочва дипломатът. Той припомня често "проповядва" срещу медиите:

"Когато го прави, президентът следва схемата, използвана от някои бивши и настоящи чужди лидери като Борисов, да се задуши истината и да се потули отговорността на правителствата в съответните страни".

Според Пардю най-далеч в това отношение е отишъл руският президент Владимир Путин. За него се твърди, че използва сплашвания и покушения, пише дипломатът. Според Пардю в страни като България и Унгария се използват "по-изкусни кобминации" за подчиняване на медиите – например консолидирането на собствеността им.

"Когато Доналд Тръмп използва силата на президентството, за да атакува и унижава професионалните независими медии за това, че поставят под въпрос решенията на правителството и показват истината за корупцията и провалите на хаотичното му управление, той на практика прилага същите тактики за сплашване, като тези в България и Русия. По същия начин и когато главният прокурор на САЩ се превърне в политически служител, защитаващ президента от правни проблеми, върховенството на закона в САЩ е в опасност", посочва дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?