Бивш съветник на Тръмп готов да разкаже за връзките си с Русия срещу имунитет

Бившият шеф на разузнавателното управление на Пентагона Майкъл Флин

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност - ген. Майкъл Флин е заявил, че е склонен да бъде разпитан във връзка с продължаващото разследване за възможни връзки между екипа на президента и Русия, съобщи в. "Индипендънт".

Майкъл Флин, който през февруари беше освободен от заеманата от него длъжност, е информирал Федералното бюро за разследване (ФБР) и комисиите по разузнаване в Камарата на представителите и Сената, че ще сътрудничи на разследването.

Не е известно дали Флин е предложил да говори за специфични аспекти от времето, когато е работил за Тръмп, но фактът, че иска да си осигури имунитет означава, че допуска, че може да си има неприятности с правосъдието, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

В четвъртък неговият адвокат Робърт Келнър разпространи изявление, в което се казва, че Майкъл Флин"със сигурност има какво да разкаже и много иска да го направи, стига обстоятелствата да позволяват".

"Никой разумен човек, ползващ се от съветите на адвокат, не би се съгласил да бъде разпитван в тази толкова политизиране обстановка налов за вещици, без да получи гаранции за справедлив процес", добави Робърт Келър.

В първоначалната информация по въпроса, публикувана от "Уолстрийт джърнал" се говореше за "длъжностни лица, запознати със случая", които не се назоваваха.

Според нея Майкъл Флин е дал съгласие да бъде разпитан в замяна на обещание за съдебен имунитет.

Предложението към компетентните власти все още не е прието.

58-годишният бивш директор на американското военно разузнаване подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е провеждал разговори с руски дипломат относно налагането на санкции срещу Русия и уверявайки го, че връзката между Америка и Русия ще се подобри с встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп.

Налагането на санкции срещу Русия беше инициирано от Барак Обама през декември 2016 г. заради предполагаемата намеса на страната в американските избори.

Парламентарните разследвания и ФБР се интересуват от евентуална руска намеса в президентската кампания през 2016 г., и по-специално дали е имало тайно споразумение между сътрудниците на Доналд Тръмп и руски официални лица. Това се отрича от президента на САЩ, както и от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят