Бивш столичен обвинител стана обвиняем

Бивш столичен обвинител стана обвиняем

Бившият районен прокурор на столицата от „епохите Татарчев и Филчев” - Славчо Кържев, получи обвинение по два текста от Наказателния кодекс (НК), съобщиха от Софийската градска прокурарура в четвъртък. Разследването срещу него официално започна на 10 октомври миналата година. Той е обвинен за престъпление по служба по чл. 282 и за престъпление от общ характер по чл. 289 от НК – за склоняване на органи на досъдебното производство или съдебната власт да нарушат служебните си задължения.

През 2002 г. Кържев наредил да се върне продаден с фалшиви документи автомобил на разследвано лице, а освен това склонил длъжностно лице от разследващите органи да наруши служебните си задължения. Ако бъде признат за виновен, Кържев може да получи до 5 години зад решетките. Той бе разследван и дали умишлено е прекратявал или възбуждал дела срещу лица и фирми в разрез със закона.

Славчо Кържев има славата на магистрат, предизвикал най-много брожения в прокуратурата в последните 10-12 години. Неговото освобождаване безуспешно са искали последователно бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор на столицата Иван Петров.

Кържев изненада отразяващите работата на съдебната система на 17 май миналата година, когато внесе молба във Висшия съдебен съвет за освобождаване от прокуратурата. С пълно единодушие висшите магистрати уважиха желанието му.     

Обвиненията срещу него са още от 1995 година, продължават до миналата година и са еднообразни - забатачване на дела. Като районен прокурор на Видин той излиза с просрочени 1200 дела. Негови противници твърдят, че през 1990-те години е в тесни връзки с шефовете на бившата силова групировка СИК, че отваря чадъри над лица от престъпния контингент.

Въпреки тези недоказани твърдения през 1996 г. по предложение на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев е направен районен прокурор на София. Четири години по-късно колата на Кържев е подпалена от неизвестен извършител.

Споделяне

Още от България