Бивш вицеканцлер на Австрия е съден за корупция

Хайнц-Кристиан Щрахе

Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се изправи днес пред съд във Виена по обвинения в корупция, предаде Асошиейтед прес.

Щрахе, който беше лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), е обвинен, че се е опитал да промени законодателство, за да облагодетелства частна болница в замяна на дарения. Според прокуратурата Щрахе е приел дарение на стойност 10 000 евро за АПС в замяна на законодателно изменение, предвиждащо облагодетелстване на частната болница на дарителя чрез осигуряване на обществено финансиране за нея. Пред съда днес Щрахе не призна вината си, допълва Франс прес.

Очаква се съдебният процес да продължи четири дни. Ако бъде признат за виновен, Щрахе може да получи присъда между шест месеца и пет години затвор.

Щрахе беше замесен в падането от власт на предишното австрийско правителство, което беше коалиция между консервативната Австрийска народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц и АПС. До падането на правителството се стигна, след като през май 2019 г. беше разпространен видеозапис, показващ как Щрахе предлага услуги на жена, представила се за руски инвеститор. Щрахе, който отрече да е извършил нещо нередно, впоследствие беше изключен от АПС.

Споделяне

Още от Европа