Бивш военен назначен за шеф на Агенцията за бежанците

Министерският съвет освободи в сряда Светослав Мичев като председател на Държавната агенция за бежанците и назначи на негово място Никола Казаков.

Решението на кабинета е взето след доклад на комисия, извършила проверка в агенцията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проверката е констатирала липсата на контрол от страна на агенцията в регистрационно-приемателния център в с. Баня, община Нова Загора, както и от директора на центъра. Установени са нарушения при възлагането на обществени поръчки, завишаване на фактурираните цени спрямо средните за трудови норми в строителството и лоши условия за живот на бежанците. Допуснато е незаконосъобразно разходване на средствата от Европейския бежански фонд и от националния бюджет.

Във вторник прокуратурата повдигна срещу Мичев обвинение за безстопанственост. Новият председател на ведомството Никола Казаков е роден през 1953 г. Завършил е ВНВУ "Васил Левски” и ВА "Г. С. Раковски”. Като офицер е работил в различни структури на Министерството на отбраната и българската армия до 2004 г. Оттогава е в Столичната община, където до момента е началник-отдел в общинско предприятие "Туристическо обслужване”.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?