Бивша жена на лидера на "Ислямска държава" иска да живее в Европа

Бивша жена на лидера на "Ислямска държава" иска да живее в Европа

Бивша съпруга на лидера на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади каза, че иска да се установи в Европа, за да живее свободно, предаде Франс прес.

В интервю за шведския в. "Експресен", записано в Ливан, Саджа ад Дулайми казва: "Искам да живея в европейска, а не в арабска страна. Искам да живея свободно".

"Тук са ме обявили за терорист, докато аз далеч не съм такава", казва Саджа. Преди няколко месеца тя беше освободена от ливански затвор, в който беше държана от 2014 г. заедно с децата си.

Дъщерята на Саджа - 7-годишната Хагар, казва в същото интервю, че иска да отиде в Европа, за да учи. ДНК тест показа, че тя е дете на Ал Багдади.

Саджа е родена в заможно иракско семейство. Тя първо е била омъжена за иракчанин, член на личната гвардия на Саддам Хюсеин. От този брак има близнаци.

След като овдовяла през 2008 г., Саджа последвала съвет на баща си и се омъжила за Ал Багдади. Тя го описва като нормален глава на семейство, като университетски преподавател, когото децата обожавали.

Ал Багдади първоначално се сражаваше в редиците на Ал Каида в Ирак, а после в организацията "Ислямска държава". От 2010 г. той пое ръководството на ИД. САЩ са обявили 10 милиона долара награда за главата му.

Саджа твърди, че не знае как Ал Багдади е станал емир на обявения от ИД халифат в части от Ирак и Сирия. Тя казва, че е била бременна от него, когато го напуснала след три месеца брак.

"За последно сме говорили с него през 2009 г. Той ме попита дали искам да се върна при него, но аз вече бях взела решението си. Сега двамата сме разведени", каза тя.

След развода с Ал Багдади тя се омъжила за палестинец, от който има още едно дете.

Споделяне

Още от Свят