Бивши във властта съветват сегашния парламент

Бивши във властта съветват сегашния парламент

Бивши министри, зам.-министри от предни правителства, както и бивши народни представители от предишния парламент съветват настоящите депутати. Това става ясно от списък на нещатните сътрудници в НС, който е качен на интернет страницата му и бе обещан от парламентарното ръководство след скандала преди два месеца с ареста на Петър Стоянов – Сумиста в операцията "Килърите“. Тогава се оказа, че Стоянов е и сътрудник към спортната парламентарна комисия.

В публикувания списък на нещатни сътрудници впечатление прави, че освен бивши кадри на тройната коалиция и настоящи ректори на университети помагат на депутатите. Такъв е случаят с ректора на УНСС проф. Борислав Борисов (съветник на Захари Георгиев от БСП) и Пламен Лекгоступ, ректор на Великотърновския университет, който сътрудничи на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов.

Депутатът с първи мандат и бивш общински съветник Антон Кутев (БСП) пък си е взел за помощник бившия зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев. Бившият регионален министър и сегашен депутат от левицата Асен Гагаузов си е взел съветничката от министерството Мая Цакова.

Подобен е случаят и с бившия финансов министър и настоящ народен представител от БСП Пламен Орешарски, който е подпомаган от медийната си съветничка от министерстването Зорница Арсениева.

Съветникът на бившия премиер Сергей Станишев – Ивайло Данаилов, сега помага в работата на депутата от БСП Драгомир Стойнев, който пък беше съветник на Станишев по икономическата политика.

"Ветеранът" в НС Асен Агов (Синята коалиция) пък е съветван от бившия финансов министър в правителството "Костов“ - Муравей Радев.

Зам.-министърът на културата от кабинета "Станишев“ Надежда Захариева сътрудничи на депутат от ДПС и бивш министър на бедствията Емел Етем.

Народният представител от левицата Корнелия Нинова е подпомагана от двама бивши зам.-министри от предишното правителство – Светла Бъчварова (на земеделието) и Атанас Костадинов (на екологията).

Бившият парламентарен шеф, сега депутат от БСП, Георги Пирински е подпомаган от бившия евродепутат Атанас Папаризов.

Бивш народен представител от БНД Борислав Българинов помага юридически на депутата от ДПС Гюнай Сефер.

Депутатът от БСП и бивш главен секретар на левицата Димитър Дъбов е взел за сътрудници двама бивши народни представители от предния 40-ти парламент – Стоян Проданов и Николай Малинов.

И други двама бивши депутати, но от десницата – Евгени Чачев и Димитър Бъчваров - са нещатни сътрудници на депутата от Синята коалиция Иван Иванов.

Със същия статут е бившият зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков, който съветва предишния си началник Румен Петков, в момента депутат от БСП.

Бившият премиер Сергей Станишев пък отново е подпомаган от Веладин Битолски, бивш началник на кабинета му на "Дондуков"1.

Бившият зам.-министър на екологията Фатме Илияз и бившата шефка на фонд "Земеделие“ Ализан Яхова са нещатни сътрудници на народните представители от ДПС съответно на Четин Казак и Юнал Тасим.

В отделен списък пък са огласени нещатните сътрудници към парламентарните комисии и групи. В този за групите се виждат доста имена на бивши народни представители от предишни парламенти – като Тома Томов (Коалиция за България) и ромския лидер Цветелин Кънчев, които помагат на левицата, а бившият син депутат Атанас Атанасов на колегите си от Синята коалиция.

Депутатът от предишното НС Мария Капон пък е съветник към външната комисия.

От пресцентъра на парламента припомниха, че нещатните сътрудници в НС не получават възнаграждение, а само имат пропуск за достъп до двете му сгради.

Пари могат да им се плащат, само ако участват в изработването на определен законопроект и то срещу хонорар. Възнагражденията за него идват от добавките, които народните представители получават за сътрудниците си. 

Споделяне

Още от България