Бившите заместник-министри в екологията тайно назначени за шефове на дирекции

Бившите заместник-министри в екологията тайно назначени за шефове на дирекции

Бившите заместник-министри на екологията Славея Стоянова и Илияна Тодорова са били тайно назначени за шефове на дирекции в Министерството на екологията, околната среда и водите (МОСВ).

Това е установено от новото ръководство на екоминистерството при проверка на щатното разписание на МОСВ.

Без да бъде оповестено, двете са били освободени като заместник министри и възстановени на старите си позиции. Така Славея Стоянова отново е директор на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", а Илияна Тодорова е директор на дирекция "Управление на водите", се казва в съобщение на МОСВ до медиите.

Двете бяха назначени за заместник-министри на екологията в края на ноември 2020 г. от премиера Бойко Борисов по предложение на бившия екоминистър Емил Димитров, по-известен като Ревизоро.

Заслугата на Славия Стоянова да заеме отговорния пост беше, че е изготвила всички данни по разследването на прокуратурата за схемите със складирането на опасни отпадъци у нас, по което обвиняеми са и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бивш шеф на екоинспекцията в Пловдив и трима собственици на фирми, занимаващи се с отпадъци, разкри екоминистърът. Преди това срещу назначението на Стоянова се бяха обявили представители на ГЕРБ.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев назначи за заместници на министъра на околната среда Асен Личев - Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска практика. Завършила е "право" в УНСС и "Екология и ООС" в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен "магистър-инженер" по специалността "Хидромелиоративно строителство" от УАСГ. От 2003 г. до 2020 г. е заемал различни длъжности в Басейнова дирекция "Дунавски район" с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ "Св. Климент Охридски".

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?