Бившият банкер Иван Миронов ще съди Македония в Страсбург

Бившият банкер Иван Миронов съди македонската държава в Страсбург, съобщи БНР. Искът, подаден срещу Македония пред Европейския съд за човешки права, е мотивиран с твърдението, че македонските правосъдни органи са нарушили правата на Миронов при арестуването, задържането и екстрадирането му в България.

Обвиненият за фалита на "Балканбанк" Иван Миронов бе арестуван в Скопие през декември миналата година. Той бе задържан след международно издирване чрез Интерпол, обявено от българската държава за извършени финансови и банкови престъпления. На 29 декември 2002 г. Върховната касационна прокуратура изпрати искане до македонските власти за екстрадирането на банкера Иван Миронов. След като на 27 декември Миронов бе освободен от ареста, последва нота на българското МВнР с питане за основанията за промяната на мярката за неотклонение на Миронов, и той отново бе задържан на 9 януари.На 6 февруари т.г. Миронов беше доведен в България.

Според скопския адвокат Самуил Филиповски, в екстрадиционната процедура били нарушени както вътрешното, така и международното законодателство. Сред изтъкнатите аргументи са повторното задържане на Миронов в Скопие и фактът, че в Македония той е лежал 45 дни, докато задържането му в България под стража след екстрадирането му е било само 72 часа, след което той е поставен под домашен арест.

В."Дневник" поставя в заглавието си акцентът върху "Българинът Миронов съди Македония". В обширната информация, преразказваща цялата хронология на случая, се споменава, че в Страсбург вече е заведено едно дело по иск на Миронов, според когото Македония и България са нарушили разпоредбите на Европейската конвенция за екстрадиция.

Процедурата в съда в Страсбург е открита в началото на тази година. Тече предварителен етап, в рамките на който в Европейския съд за правата на човека трябва да бъдат внесени документите, по които ще бъде предявен иск за нарушаване на правата на Иван Миронов от страна на македонските власти, каза адвокатът на Миронов Христо Стаменов, цитиран от БТА.

"След като едно лице не се укрива, не са налице основания да бъде екстрадирано. Иван Миронов не е бил издирван по смисъла на закона. Неговият адрес в Америка е бил известен на българските власти и не е бил призован редовно", коментира Стаменов. Според него правата на Миронов са били нарушени в Македония.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: