Бившият чешки президент Вацлав Клаус: Еврозоната трябва да бъде премахната

Вацлав Клаус

За да гарантираме бъдещето на Европа, еврозоната трябва да бъде премахната, коментира бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус в интервю за CNBC, цитирано от Инвестор.бг.

"Напълно съм съгласен с политическата позиция на антиевро партиите в Европа. Мисля, че това е необходимо за Европа“, каза Вацлав Клаус, чийто мандат изтече преди 6 седмици.

"Промяната трябва да бъде инициирана от политическия елит в отделните страни и трябва да бъде извършена в рамките на нормалния политически диалог“, допълва той.

В цяла Европа се наблюдава подем на антиевропейски партии като "Движение 5 звезди“ на комедианта Бепе Грило в Италия, СИРИЗА в Гърция и Британската партия на независимостта.

Поредната партия, която си е поставила за цел премахването на еврото, е движението Алтернатива за Германия (Alternative fuer Deutschland), което беше създадено в неделя.

Клаус не желае да бъде определян като "евроскептик“. Той изтъква, че всъщност е "еврореалист“, който се противопоставя на хората, които са "наивни“ за бъдещето на Европа.

"Няма кака да ускорим икономическия растеж, без да решим политическите проблеми на Европа“, коментира Клаус. "Европейските политици трябва престанат да бъдат толкова нерешителни. Те трябва да направят нещо. Това обаче не означава допълнително централизиране. Точно обратното, те трябва да разширят ролята на отделните страни“.

Клаус коментира, че отпуснатата финансова помощ в размер на 10 млрд. евро за Кипър през март е "поредният пример за това, колко не функционална е еврозоната“.

"Европа чисто и просто направи трагична грешка като въведе единна валута в една толкова хетерогенна група от страни. Сега друг изход от ситуацията няма“, допълва той.

"Не бих обвинявал Гърция, както не бих обвинявал и Кипър. Те са жертви на сбърканата система и единствената им грешка е, че са се присъединили към валутния съюз“, отбелязва Клаус.

Споделяне

Още от Европа