Бившият френски президент Жискар д'Естен призова Великобритания да не излиза от ЕС

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен призова Великобритания да не напуска Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Жискар д'Естен, който е баща на Европейския валутен съюз, предшественика на единната валута евро, заяви, че въпреки отдавнашното ѝ полу-отчуждено отношение към Европа, задържането на Великобритания в ЕС си струва усилията.

"Силно се надявам да останат", каза в интервю за Ройтерс в Париж бившият френски държавен глава, който на 2 февруари навърши 90 години.

Жискар д'Естен бе президент на Франция от 1974 до 1981 г. Той встъпи в длъжност година след като Великобритания се присъедини към Европейската икономическа общност през 1973 г. и въпреки че изгради тесни връзки с тогавашна Западна Германия, той винаги е бил англофил, отбелязва Ройтерс.

"Великобритания има древна и много бляскава история, съвестни граждани, стара и дълбоко истинска демократична традиция и опит в международната търговия", изтъкна десноцентристкият държавник.

Според Жискар д'Естен Европа е напълно способна да се спогоди със страна членка, която е искала да е в големия общ пазар, но не е пожелала да влезе в еврозоната или да изгражда по-тесни политически връзки с континенталните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?