Според заключение на швейцарски учени

Бившият палестински лидер Ясер Арафат е бил отровен с полоний

Бившият палестински лидер Ясер Арафат е бил отровен с полоний

Върху личните вещи и в организма на починалия през 2004 г. палестински лидер Ясер Арафат са открити следи от радиоактивния полоний-210, твърдят швейцарски учени в свое разследване, публикувано във влиятелното британско медицинско издание The Lancet. Автори на статията са учени от Института по радиофизика и Университета по съдебна медицина в Лозана.

"Ние направихме анализ на 75 образци, 38 от които бяха взети от личните вещи и биопробите на Ясер Арафат. Останалите 37 образци бяха взети за сравнение и точно върху тях нямаше никакви следи от полоний-210. Няколко образци, взети от кръвта и урината на Арафат, съдържаха необяснимо висок процент полоний-210, отколкото образците, взети за сравнение. Тези заключения сочат към версията, че Арафат е бил отровен с полоний-210", пишат учените.

75-годишният Ясер Арафат почина през декември 2004 г. в болница край Париж. Според учените първите симптоми за болестта са се появили на 12 октомври 2004 г. - гадене, болки в стомаха и диария.

"Скоро след това общото състояние на неговото здраве започнало да се влошава, докато се е стигнало до отказ на бъбреците и неврологична кома. Той е бил преместен в реанимация, където умира от кръвоизлив в мозъка. Въпреки многобройните токсикологични и клинични изследвания, причината за болестта досега е неизвестна", е посочено още в зак;ючението на швейцарските учени.

Официално изявление за причината за смъртта на Арафат така и не бе оповестено. Миналата година с разследването се заема катарската телевизия "Ал Джазира". Журналистите получили от семейството на Арафат лични вещи и образци от тъкани, които изпратили в Швейцария в Института по радиофизика и Университетски център по съдебна медицина.

След това по искане на роднините на Арафат френската прокуратура започва официално разследване за възможно отравяне. Вдовицата на Арафат – Суха, даде съгласие за ексхумацията на тялото му, което се случи миналата есен. Френските експерти поискали помощ от своите френски и руски колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?