Бившият президент на Енрон се предаде на ФБР

Бившият президент и изпълнителен директор на енергийната компания Енрон Кенет Лей се предаде в четвъртък на федералните власти, предаде Ройтрес. Той се яви лично в офиса на ФБР в Хюстън, щата Тексас, а малко по-късно излезе оттам с белезници и бе отведен в сградата на съда, където му бяха предявени 11 обвинения.

Той е обвинен за това, че малко преди обявяването на компанията във фалит той се е освободил от собствените си акции в нея, а в същото време е убеждавал инвеститори и финансисти във финансовото благополучие на Енрон. Съдебното дирене по делото се проточи две години, а в сряда съдебното жури произнесе своето обвинение, макар че подробности от обвинителния акт все още не се съобщават.

Лей отхвърля всички обвинения, определяйки ги като несправедливи, и твърди, че не е направил нищо лошо.

Против ръководителите на енергийната компания Енрон се водят 30 съдебни дела. Обвиненията са за продължителни финансови машинации и фалшификация на счетоводни отчети, като са използвани партньорства, за да се укрият над 1 милиард долара дългове и да се раздуват печалбите. Вследствие на тези операции през 2001 г. седмата по големина американска компания бе доведена до банкрут, а освен това предизвика енергийна криза в няколко района на Америка.

Единадедест бивши изпълнителни директори на Енрон, включително и главният финансист Андрю Фастоу, се признаха за виновни и се съгласиха да сътрудничат на правителството. Фастоу бе осъден на 10 години затвор.

Бившият изпълнителен директор Джефри Скилинг пледира невинен тази година по обвиненията в измама, вътрешни трансакции и измама за финансите на Енрон.

Обвинения са повдигнати общо срещу 21 души.

62-годишният Кенет Лей, който ръководеше компанията години наред, я превърна в световен енергиен лидер.

Федералното обвинение се опитва да докаже, че корупцията в компанията е стигала чак до върха.

Делото има и политическо значение, тъй като Лей е близък приятел на президента Джордж Буш.

Крахът на Енрон беше първият от няколкото мощни скандала с най-големите американски корпорации, сред които Уърлд Ком, Глобъл Кросинг, Аделфиа Комюникейшънс и Тико Интернешънъл.

Въпросът сега е доколко Лей е бил запознат с фалшивото счетоводство на компанията. Досега той винаги е твърдял, че не е знаел за използваните финансови трикове за прикриване на действителното състояние на Енрон.

По-рано обаче бе съобщено, че той е бил предупреждаван за случващото се от мениджмънта на средно ниво. Шерън Уоткинс е писала на Лей подробно писмо, в което изложила опасенията си за счетоводни трикове, които изкуствено раздуват печалбите на Енрон през 1999 и 2000 г.

Лей каза, че Шерън Уоткинс го впечатлила като "много надеждна, много умна", но писмото ѝ така и не успяло да го убеди да предприеме действия.

След банкрута той отказа да дава показания пред различните правителствени комисии, разследващи случая.

Лей даде интервю за Ню Йорк таймс миналия месец, в което призна, че като президент на компанията, той без съмнение трябва да бъде държан отговорен за случващото се. Едновременно с това Лей посочва, че е убеден, че не е извършил престъпление.

След скандала с Енрон в САЩ бе приет закон, който задължава всички ръководители на висши длъжности да подписват декларация, че напълно разбират и носят отговорност за счетоводството на компаниите си.

Аферата предизвика вълна от признания сред други фирми за фалшификации в счетоводството им.

Крахът на Енрон доведе до колапс и най-голямата и престижна одиторска компания Артур Андерсън, която е заверявала одитите на Енрон.

Споделяне

Още от Бизнес