Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев отново е зад решетките

Бившият (ляво) и настоящият президент на Киргизстан

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е въдворен в следствения изолатор на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС). Съдебното решение за освобождаването му е признато за незаконно, съобщи днес комитетът, цитиран от ТАСС.

Атамбаев е върнат в изолатора въз основа на по-раншни съдебни решения по криминални дела. Експрезидентът и негови привърженици бяха освободени през нощта срещу 6 октомври при масови безредици в Бишкек. После местен съд го постави под домашен арест.

Според ДКНС съдията анулирал предишното си решение, тъй като бил подложен на насилие, за да промени мярката за неотклонение на Атамбаев. Експрезидентът, управлявал от 2011 до 2017 г., е заподозрян в корупция, насилие спрямо служители на реда, организиране на убийства и масови безредици и др. престъпления.

От началото на кризата в Киргизстан след парламентарните избори на 4 октомври сегашният президент Соронбай Жеенбеков е разговарял няколко пъти по телефона с държавния глава на Русия Владимир Путин, съобщи междувременно пресслужбата на Жеенбеков. Кремъл не е информирал за тези разговори.

Киргизстан и Русия са партньори в редица международни организации като Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз, ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество, напомня пресслужбата на Жеенбеков. "Руската страна изразяваше безпокойство и предлагаше помощта си за уреждане на ситуацията" от самото ѝ възникване, се казва в съобщението.

След масовите протести в Бишкек станаха сблъсъци между симпатизанти на различни партии, ЦИК анулира изборите в Киргизстан, президентът Жеенбеков подписа укази за оставка на кабинета и премиера, смени силови шефове, а парламентът назначи за нов премиер Садир Жапаров, който обаче не е признат от всички депутати. Вчера Жеенбеков отново обяви в Бишкек извънредно положение и комендантски час, припомня ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят