Президентът на Киргизстан обяви, че подава оставка

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви, че подава оставка.

"Не съм се вкопчил във властта. Не искам да остана в историята на Киргизстан като президентът, пролял кръв и стрелял по собствените си граждани. Ето защо взех решение да подам оставка", се казва в съобщението, разпространено на сайта на президента и цитирано от Франс прес.

Жеенбеков обяви оставката си след 10 дни на протести и размирици, последвали оспорваните парламентарни избори в страната, отбелязва Ройтерс. След вота на 4 октомври протестиращите поискаха оставката на президента и отказаха да приемат резултатите от изборите, спечелени от съюзници на Жеенбеков. Привърженици на опозицията излязоха на протести и окупираха правителствени сгради, а властите анулираха изборите.

Жеенбеков обяви миналата седмица, че ще подаде оставка, но по-рано тази седмица той отложи оттеглянето си от властта и каза, че ще остане на поста, докато бъдат произведени нови избори.

Вчера Жеенбеков прие решението на киргизстанския парламент да избере Садир Жапаров за премиер. Жапаров е националист, когото неговите привърженици освободиха от затвора миналата седмица. Той и неговите последователи призоваваха за оставката на Жеенбеков.

Днес, обявявайки решението си да се оттегли от поста си, Жеенбеков каза, че ситуацията в страната е близка до конфликт между силите за сигурност и протестиращите и в този случай проливането на кръв би било неизбежно. Той призова и двете страни да не се поддават на провокации.

Бившата съветска република, която граничи с Китай, от години се сблъсква с политически хаос и Жеенбеков е третият президент, свален с народен бунт от 2005 г. насам, припомня Ройтерс.

Пълномощията на президента на Киргизстан след оставката на Сооронай Жеенбеков се поемат автоматично от председателя на парламента Канат Исаев, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на киргизстанския парламент.

Представител на президентството поясни, че ако самият Исаев подаде оставка, то президентските задължения се изпълняват от премиера.

Срокът на работата на настоящия парламент изтича днес.

Междувременно в столицата Бишкек започна нова протестна демонстрация с искане за разпускане на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят