Бившият президент на Киргизстан подготвял държавен преврат, твърдят властите

Бившият президент на Киргизстан подготвял държавен преврат, твърдят властите

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев,който бе арестуван минлата седмица след сблъсъци на командоси с негови привърженици, е подготвял държавен преврат в страната. Това заяви на пресконференция шефът на киргизстанския Държавен комитет за национална сигурност Орозбек Опумбаев, предаде ТАСС.

Според Опумбаев по време на операцията за задържане на Атамбаев експрезидентът съзнателно е използвал жени и деца, които да го защитават, за да употреби впоследствие съобщенията, че са ранени мирни граждани. "Атамбаев се е готвел за сваляне на властта", каза той.

Заподозрян в корупция и с отнет имунитет, Атамбаев бе задържан в резиденцията си в село Кой-Таш, близо до столицата Бишкек. Операцията трая почти денонощие заради съпротивата на привърженици на бившия държавен глава. Преди да бъде задържан Атамбаев, който бе президент от 2011 до 2017 г., обвини приемника си и свое някогашно протеже Сооронбай Жеенбеков, че е изфабрикувал фалшиви криминални обвинения срещу него, за да заглуши критиките на Атамбаев.

Над 100 души пострадаха по време на между привържениците на Атамбаев и органите на реда. Един войник от специалните сили загина.

Боецът е застрелян с оръжие, открито в дома на бившия държавен глава, отбеляза Опумбаев. Впоследствие в сградата бяха открити много различни оръжия, включително снайперистка пушка "Драгунов". Атамбаев призна, че по време на ареста шест пъти е стрелял по моите хора, добави силовият шеф.

Киргизстанските власти са запорирали основната част от имуществото на Атамбаев - "120 единици", съобщи днес генералният прокурор Откурбек Джамшитов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?