Бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев оглавява Обществения съвет към БНТ

Бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев оглавява Обществения съвет към БНТ

Българската национална телевизия (БНТ) вече има обществен съвет, съобщиха от медиата. В него влизат бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев, доц. Харалан Александров (социален антрополог и преподавател), Гергана Паси (общественик и министър по европейските въпроси в периода март 2007 - юли 2009 г.), Теодора Димова (писател), Хилда Казасян (джаз певица), Мартин Захариев (изпълнителен директор на Сдружение "Национален борд по туризъм"), Ваня Гешева (спортист, медалист от олимпийски игри, световни и европейски първенства по кану-каяк), Иван Стамболов-Сула (публицист и анализатор във вестник "Сега") и Иван Киров–Тоби (преводач и рекламист).

На първото си заседание в сряда общественият съвет е избрал за свой председател проф. Боян Биолчев, а за негов заместник - Хилда Казасян.

Общественият съвет е независим консултативен орган, който подпомага изпълнението на обществените функции на БНТ.

Целта му е да наблюдава баланса на различните гледни точки и интереси в програмите на националната телевизия и да съдейства за налагане на българската културна идентичност и език.

Съветът може да обсъжда и предлага идеи за предавания, свързани с обществения характер на телевизията.

За липсата на Обществен съвет в БНТ се заговори преди седмица, когато гръмна скандалът с опита на новия програмен директор Емил Кошлуков да упражни натиск върху предаването на БНТ1 „Денят започва с култура“.

Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1, журналисти от телевизията надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция "Информация" в телевизията. В нея се казва, че освен рейтингът в обществената медия има значение и доверието. "Тук досега БНТ водеше", пишат многозначително продуцентите на новините. И настояват за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени".

Както стана ясно, бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков, чиято кариера в управлението на медии минава през фалиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на "Атака" – "Алфа", е решил да се справи с по-независимите гласове в БНТ, като ползва претекста, че иска да повиши рейтинга. Така например на "Денят започва с култура" било препоръчано да се преориентира към лайфстайл тематика.

В реакция на журналистическите брожения Кошлуков заяви пред БНР, че от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи конфликта в телевизията като комуникационен.

Редица медийни експерти обаче тогава поставиха въпроса къде е общественият съвет на БНТ и ще вземе ли отношение по темата. Такъв обаче все още не съществуваше.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?