След "пропуск" от МВР и няколко проверки

Бившият външен министър Виктор Вълков от кръга "Монтерей" се оказа агент на ДС

Виктор Вълков

Бившият външен министър и член на така наречения кръг "Монтерей" Виктор Вълков (роден 1936 г.) е бил агент на бившата Държавна сигурност, съобщиха от комисията по досиетата във вторник.

 

Вълков е бил проверяван от тази и от предишните комисии в качеството му на депутат, външен министър, посланик, член на Надзорния съвет на "Интернешънъл Асет Банк" АД и като член на управлението на предприятие, посочено като длъжник към "Стопанска банка", но не са били установявани данни за принадлежността му към ДС. Според комисията на Евтим Костадинов това се дължи на факта, че МВР не е било изпратило на проверяващия орган всички налични документи през 2007 година.

 

След предаване на архива на МВР в Комисията през 2008 г. и след систематизирането му обаче вече са открити документи за Вълков и сътрудничеството му на Второ управление на ДС - контраразузнаване - под псевдоними "Пенчо" и "Пенчев".

 

Принадлежността му към ДС е установена на базата на регистрационни дневници, картони за принадлежност на неговото име, агентурни сведения и други. В регистрационния дневник за регистрационен № 2515 – агент "Пенчев” – е записано: "Унищожен 1990 г. по заповед на зам.-министъра”.

 

Специализираният сайт desebg.com отбелязва, че най-вероятно тогава става въпрос за действия на ген. Любен Гоцев, кадрови служител на Първо главно управление на ДС, работил дълги години под дипломатическо прикритие, който през 1990 г. е назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

 

Както е известно, Гоцев също е член на кръга "Монтерей" и през годините периодично бе сочен като сивия кардинал, който кадрува във властта и преразпределя ресурсите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?