Бизнес доверието се е засилило значително в Германия през март

Бизнес доверието се е засилило значително в Германия през март

Доверието на германския бизнес в икономическото развитие силно се е повишило през март благодарение на надеждите за възстановяване на най-голямата европейска икономика и евентуално прекратяване на ограниченията, въведени заради пандемията, предаде ДПА.

Индексът за бизнес доверието на мюнхенския институт Ифо (Ifo) е скочил повече от прогнозираното до 96,6 пункта този месец спрямо коригираните данни за 92,7 пункта през февруари.

Анализатори прогнозираха за март ниво от 93,2 пункта след първоначалното февруарско равнище от 92,4 пункта.

Въпреки увеличаването на случаите на коронавирус германската икономика започва пролетта с увереност, заяви президентът на института Клеменс Фуест.

Повишението на показателя, изготвен след анкета на близо 9000 компании, се отчита въпреки признаците за хаос тази седмица около стратегията на Берлин за ограничаване на инфекцията, удължаването на ограничителните мерки и през април и изпълнената с проблеми ваксинационна кампания.

Оптимизмът на бизнеса е нараснал в ключови сектори като услугите, които пострадаха тежко в пандемията, сочат данните на Ифо.

Подиндексът за промишления сектор, който бе изключен от ограниченията, дори е скочил до най-високото ниво от ноември 2010 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?