Според анализатори

Бизнес или политически интереси стоят зад взривовете в Днепропетровск

Няма задържани, Украйна търси помощ от чужди служби

Бизнес или политически интереси стоят зад взривовете в Днепропетровск

Бизнес или политически интереси стоят зад серията взривове в украинския град Днепропетровск. Около тази теза се обединиха местни анализатори, които свързаха атентатите с убийството на известния бизнесмен Генадий Акселрод наскоро.

Според  политилога Василий Стояник причина  за взривовете може да е изострящата се конфронтация между бизнес-групи. Те са станали скоро след убийството на известния Акселрод, срещу когото през последните две години са били извършени три покушения.

Според  друг експерт  Юрий Романенко  мотивът се крие в криминален конфликт за правото на контрол над града., Това е най-логичната версия, тъй като тя изцяло се вписва в контекста на убийството от миналата седмица на бизнесмена Акселрод, според анализаторите.

Романенко не изключва обаче и втора версия – терористичната акция да е организирана с цел да се отвлече вниманието на обществото от новото съдебно дело срещу бившия премиер Юлия Тимошенко. От опозицията веднага заподозряха управляващите, че искат да използват паниката от взривовете за отвличане на вниманието от Тимошенко, която е в затвора, след като получи седемгодишна присъда за престъпления по служба.

Началникът на главното следствено управление на украинското МВР Василий Фаринник, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че взривовете нямат политически, а чисто криминален характер.

"Не виждам никаква политика в това", заяви Фаринник. Той окачестви като правилно завеждането на наказателно дело за терористичен акт, защото "това са действия, насочени не само срещу живота и здравето на хората, но и целящи да ги сплашат".

Преди ден излезе информация, че има задържени заподозрени, но шефът на Службата за сигурност на страната Владимир Рокитский я  опроверга. Никой не е поел отговорност за случилото се, няма обявени и официални версии на разследващите.

Властите обявиха, че ще заплатят 2 млн. гривни (близо 250 000 долара) за всяка информация за взривовете. Освен това Украйна се обърна към чуждестранни специални служби с молба за съдействие в разследването, след което спецслужбите на Русия и Полша предложиха помощта си.

Броят на пострадалите при серията взривове в Днепропетровск  достигна 30 души. От тях четирима са в критично състояние, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на украинското министерство на здравеопазването. Десет от ранените са деца. В болница остават 22 души.

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви взривовете за предизвикателство пред нацията, а в събота посети града.

Ден след взривовете обстановката в Днепропетровск е напрегната. Всички учебни занятия са отменени. Сградите на училищата и университетите са със засилена охрана. Засилена е и охраната около административните сгради. По улиците на града патрулират 700 полицаи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят