Десетки ранени при експлозии в Украйна седмици преди Евро 2012

Паника и бронетранспортьори по улиците, опозицията притеснена, че властта стои зад атентатите

Най-малко 29 души са ранени в петък при серия от експлозии в източноукраинския град Днепропетровск, само седмици преди откриването на футболния шампионат Евро 2012, на който Украйна е домакин заедно с Полша.

Властите заявиха, че разследват взривовете като терористичен акт.

Властите потвърдиха четири експлозии и съобщиха, че е била предотвратена пета. Неофициалните информации обаче са за десет взрива.

Полицията съобщи, че самоделните бомби, поставени в съдове за отпадъци, са експлодирали през няколко минути. Това е станало около обед на оживени обществени места – трамвайна спирка, кино, парк и централна улица.

Часове след експлозиите, при които няма нито един убит, но сред ранените има 10 деца, властите не дадоха никакви обяснения за евентуални мотиви или заподозрени. Появиха се противоречиви съобщения за престрелка на милицията с евентуални заподозрени, които били задържани, но впоследствие това не бе потвърдено.

Петима от пострадалите са в тежко състояние, а други десет - в "средно тежко". Сред ранените няма чуждестранни граждани.

Експлозиите

Първата експлозия е станала в 11.50 часа местно време близо до трамвайна спирка.

Повечето от ранените са пътници в трамвая, който потеглял в момента на взрива.

Второто взривно устройство е избухнало в 12.20 часа местно време близо до кино, съобщи представител на местния отдел на министерството на извънредните ситуации в града в източната част на страната.

Третият взрив е станал край сграда на училище и са били ранени четирима ученици.

По-късно две нови експлозии са избухнали край търговския център "Гран плаза", а още две - в жилищния квартал Озерка.

Очевидци съобщиха и за други експлозии, но информациите.

Днепропетровск е един от най-големите градове в Украйна с население 1.2 милиона жители без сателитните градове наоколо. В него са базирани редица от най-големите компании в страната, сред които стоманолеярни заводи.

Жителите на едномилионния град изпаднаха в паника, а полицията блокира улиците, по които бяха разположени спецчасти и се движат бронетранспортьори. Мобилните комуникации бяха прекъснати.

Учениците бяха освободени от занятия, магазините затворени, а транспортът блокиран. Евакуирани бяха пътниците от сградата на централната ж.п. гара в Днепропетровск заради анонимен сигнал за поставена бомба.

Едва привечер обстановката в града започна да се успокоява.

Шефът на областната администрация е издал заповед, с която забранява провеждането на всякакви масови мероприятия до 2 май.

Президентът Виктор Янукович заяви, че взривовете са "предизвикателство" за Украйна и в разследването на взривовете ще бъдат включени най-добрите следователи.

"Ще помислил как да отговорим достойно”, заяви държавният глава.

Според опозицията зад атентатите може да стои властта

До момента няма обявени версии кой стои зад поставянето на взривните устройства. Опозицията алармира обаче, че властите може да използват взривовете, за да въведат извънредно положение в страната.

Според депутата от Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ) Андрей Шкил властите може да се възползват от ситуацията и да ограничат правата на гражданите. След извънредно заседание на правителството министърът на правосъдието Олександър Лавринович заяви, че засега няма основания за въвеждането на извънредно положение.

Зам.-председателят на парламента Микола Тименко бе още по-краен, като заяви, че не изключва възможността високопоставени правителствени служители да са замесени в атентатите. Тименко, също от партията на Юлия Тимошенко, каза, че властите може би използват бомбените атаки, за да отвлекат вниманието на света от експремиера Тимошенко, която е в затвора.

Бившият премиер Тимошенко, която е родена в Днепропетровск, бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция през 2004 година.

През 2010 година Виктор Янукович спечели изборите и предприе политика на по-тесни връзки с Русия. Тимошенко в момента е в затвора, след като бе осъдена на седем години за престъпления по служба.

УЕФА без притеснения за ЕВРО 2012

Атентатите стават малко повече от месец преди финалите на европейското футболно първенство, които ще се проведат в Украйна и Полша. По програма не са планирани мачове в Днепропетровск, но такива ще се играят в съседния Донецк

След серията взривове в петък ръководителят на координационния щаб към президента на Украйна, отговарящ за сигурността и реда за провеждането на Евро-2012, Александър Бирсан заяви пред агенция Интерфакс-Украйна, че безопасността на гостите и участниците в шампионата е гарантирана.

Независимо от взривовете, континенталната футболна асоциация УЕФА обяви, че няма никакви притеснения относно мерките за сигурност за Евро 2012. От управата на футболната централа казаха, че ще направят мониторниг на резултатите от официалното разследване.

Европейският съюз обаче призова в петък УЕФА, която организира Европейското първенство по футбол през юни в Полша и Украйна, да държи сметка за
"драматичното положение" на Юлия Тимошенко. Европейският комисар за правосъдието и човешките права Вивиан Рединг съобщи, че е получила покана от президента на УЕФА Мишел Платини да присъства на церемонията по откриването на шампионата във Варшава на 8 юни, но я е отклонила поради "институционални причини".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят