Бизнес среща за Бургас-Александруполис до дни в Москва

Две паралелни срещи по строежа на петролопровода Бургас-Александруполис проведоха в петък представители на руската страна в България и в Гърция.

В Атина министърът на развитието Димитрис Сюфас, заместникът му Анастасиос Нерандзис, главният секретар на ведомството Никос Стефану и  Анатоли Яновски, директор в руското министерството на промишлеността и енергетиката, дискутираха ускоряването на реализацията на проекта. Това предаде  БТА, позовавайки се на гръцката агенция АНА-МПА. Двете страни са се договорили следващата среща на междуправителствената работна група от трите страни да се проведе през април в Атина.

Паралелната среща в София се е състояла между министрите на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие Румен Овчаров и Асен Гагаузов, руският посланик Анатолий Потапов и заинтересовани от участие в проекта български и руски компании. Това са “Булгаргаз” ЕАД, “Универсален терминал Бургас” АД, ОАО “Сибнефт”  ОАО “НК Роснефт”, Тюменска нефтена компания- Бритиш Петролиъм.

На срещата е бил постигнат напредък по изчислението на точната стойност на проекта, участниците в строителните работи, стойността и собствеността на терминалите на входа и изхода на петролопровода, статута на оператора на транзита, стойността на транзитните такси и компаниите, които ще имат право да ползват петролопровода, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Решено е още в края на март в Москва да се състоят разговори на представители на компаниите с интерес за участие в проекта, а в края на април в Гърция да има среща на правителствено равнище на Тристранния комитет по реализацията на проекта.

Споделяне

Още от Бизнес