Бизнесът иска от правителството експортна стратегия

Бизнесът иска от правителството експортна стратегия

Бизнесът поиска от правителството да изготви национална експортна стратегия. Това стана на срещу на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с ръководствата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в четвъртък. Те са обсъдили проблемите на българския износ и това как принадената стойност да остава в България.

При около 390 млн. долара положително салдо през 2009 г., през 2011 г то вече е – 1.2 млрд. долара, лошото обаче е, че това е за сметка най-вече на износа на суровини, основно зърно, а не на преработени готови продукти, заяви Найденов. Според него това трябва да се промени, тъй като при засилване на износа на стоки добавената стойност ще остава в страната.

 

Председателят на КРИБ Огнян Донев обяви, че към конфедерацията е създадена вече Българска експортна асоциация, в която влизат компании с интерес за износ и на тях ще се разчита за задвижване на търговията с чуждите пазари.

 

На срещата е обсъдена и позицията на България и защита на нейните интереси в Общата селскостопанска политика (ОСП). Дисбалансът, даващ конкурентоспособност на зърнопроизводството пред останалите сектори, трябва да бъде поправен, смятат от КРИБ. Найденов обяви, че ще се търсят механизми това да се коригира.

 

България няма монокултурно земеделие и това категорично трябва да бъде променено, заяви още агроминистърът.

 

Представителите на държавата и на индустриалците са се обединили около мнението да бъде стимулиран и процесът на комасацията на земята, за да се обработват по-големи площи, който всички досегашни правителства на прехода избягваха.

 

Това ще става с чисто икономически механизми, а не с политически, обеща земеделският министър.

 

Друга обсъждана тема е била реформата в хидромелиоративната система на България. Обединихме се около това, че това трябва да се случи до 2012 г., за да не се сбъдне приказката "вода газим, жадни ходим", коментира Найденов.

 

Необходимостта от аграрни специалисти, обучението, проблемите на Селскостопанска академия, са били сред другите обсъдени на срещата теми. Дискутиран е бил и пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели в областта на земеделието, но засега не е ясно какви ще са те.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?