Бизнесът възропта срещу пари наготово за държавната ТЕЦ

Това ще струва скъпо на потребителите и ЕК ще бъде сезирана

Бизнесът възропта срещу пари наготово за държавната ТЕЦ

Работодателските организации възразиха в четвъртък срещу начините, по които правителството "спасява" държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", наливайки пари наготово в неефективната въглищна централа в нарушение на изискванията на Европейската комисия за оказване на държавна помощ. Бизнесът е готов да сезира Брюксел за непозволената финансова подкрепа за дружеството. Всички тези действия ще струват скъп на всички потребители, се посочва в писмо на Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), изпратено до премиера Бойко Борисов, заместника му по икономическите въпроси Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Ден по-рано Българската стопанска камара пък излезе с позиция за мерките, които правителството трябва да предприеме в сферата на енергетиката, за да може икономиката да понесе плавно ефекта от Европейската зелена сделка.

Гневът на работодателите срещу ТЕЦ "Марица Изток 2" е провокиран от решението на парламента от 24 януари, с което народните представители задължават правителството да оздрави финансово централата, която има над 1.3 млрд. лв. дългове и реално е в технически фалит. Депутатите изрично посочват, че това трябва да стане до 29 февруари, независимо от становището на Европейската комисия.

Още миналия март тогавашният и по-късно уволнен шеф на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов каза, че централата реално е заплашена от несъстоятелност, ако Брюксел не одобри искането за преоформяне на неин дълг за 650 млн. лв. към компанията майка в капитал. По-късно Петкова каза, че се водят разговори по въпроса, но от дискусията преди дни в парламента стана ясно, че одобрение все още няма. Така се стигна и до решението на депутатите за финансова помощ на всяка цена.

Централата не може да вземе повече дългове, защото борчовете ѝ надхвърлят капитала ѝ, но наливане на пари без позволението на ЕК означава България да бъде санкционирана за държавна помощ, каквото реално означава решението на депутатите.

Поради тази причина и енергийният министър Теменужка Петкова е решила да подходи по друг начин, осигурявайки приходи за държавната ТЕЦ. Та е издала заповед, която гарантира на дружеството продажби за регулирания пазар на електроенергия на сигурни цени. Това реално нарушава определените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) квоти за производство на електроенергия за битовите потребители и малкия бизнес за периода до края на юни 2020 г. и води до промяна на ценовия модел.

Това е и своеобразно несъобразяване с препоръката КЕВР от последното ценово решение, че ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да търси възможности да покрива разходите си от борсовия пазар в случаите, когато цените там надхвърлят променливите разходи на дружеството от 93.33 лв./МВтч.

Според работодателите тази заповед на Петкова осигурява на ТЕЦ "Марица Изток 2" непазарна цена, която ще струва на фонд "Сигурност на електроенергийната система" над 150 млн. лв. през годината. Сметката обаче всъщност ще бъде платена от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия "Задължение към обществото". Това ще повиши допълнително цената на електроенергията, на фона на това, че държавата ни започна все повече да внася по-евтина електроенергия, смятат членовете на АОРБ. те посочват, че и в момента цената на тока у нас надхвърля с 25 до 50% средната тарифа в Европейския съюз. През януари не е имало държава в ЕС с по-висока от българската цена за индустрията, отбелязва бизнесът.

"ТЕЦ "Марица Изток 2" получавайки "пари наготово" не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала. В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в "КонтурГлобал Марица изток 3" работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в "Ей и Ес ЗС Марица изток 1" при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България", пишат до Борисов работодателите.

Според тях държавното дружество трябва да работи максимално дълго, но спешно трябва да се реформира и да намали разходите си

Индустриалците припомнят още, че Петкова обеща в края на октомври, че България ще въведе механизми за капацитети, предоставяне на електроцентралите, които ще им позволят да получават чрез търгове субсидии.

"Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащия капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти. Очакваме размера на тази помощ да бъде значително по-малак от надплащания без одобрение на ЕК досега, към който режим се прикачи и ТЕЦ "Марица Изток 2" вместо да се откачат другите", пишат от АОРБ.

Според асоциацията сегашните действия на правителството пряко влошава конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на публичните финанси. "Икономическият растеж ще бъде "изяден", спасявайки непазарно търговското дружество "ТЕЦ Марица Изток 2". Защото парите за инвестиции на икономиката, в т.ч. и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има полза от това. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България", завършват писмото си работодателите.

Ден по-рано от Българската стопанска камара разкритикуваха управляващите, че мерките им за намаляване на въглеродните емисии не са ефективни и не се вписват с амбициозните зелени планове на новата Европейска комисия и че използването на приходите от продажба на държавните парникови квоти не е допринесла за икономическия ръст на страната. В момента парите от въглеродните емисии се наливат във фонда "Сигурност на електроенергийната система" и отиват за покриване на разликите в пазарните и преференциалните цени на възобновяеми енергийни източници, но и за тока от топлофикации, използващи биомаса и отпадъци и от заводски централи, което е съмнително дали допринася за по-чист въздух.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?