Блеър ограничава правомощията на медийния си съветник

Няколко дни след оставката на Алистър Кембъл британският премиер Тони Блеър обяви, че ще ограничи правомощията на новия си медиен съветник, за да си върне доверието на избирателите, предаде Ройтерс. Той предложи още говорителите му да дават брифинги в американски стил, излъчвани по телевизията.

Блеър е изправен пред най-тежката криза на доверието в шестгодишното си управление. Тя е свързана със смъртта на оръжейния експерт Дейвид Кели, който обвини правителството, че е пресилило данните за заплахата от страна на Ирак.

Социологическо допитване показа миналата седмица, че само 22 процента от британците смятат, че по случая Кели правителството се е държало честно и достойно.

Блеър обяви днес, че приема препоръките на независими експерти да ограничи правомощията на новия си медиен съветник Дейвид Хил. Кембъл, бивш журналист от таблоида Дейли мирър, дори разполагаше с властта да дава нареждания на държавни чиновници. Той бе толкова влиятелен, че понякога го наричаха "истинският вицепремиер". Кембъл присъстваше на заседанията на кабинета и оглавяваше една силно централизирана пресслужба.

Според независимите експерти в момента във Великобритания е налице "тристранен срив на доверието" между политиците, медиите и обществеността, който се дължи както на правителствената медийна стратегия, така и на все по-скептичните и готови за конфронтация медии.

Споделяне

Още от Свят