Близък до ГЕРБ бивш полицейски началник бе предложен за шеф на НСО

Ангел Антонов, снимка БГНЕС

Бившият директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ Ангел Антонов бе предложен в събота от правителството за шеф на Национална служба ”Охрана”. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”.

Година по-късно той се издигна до шеф на Главна дирекция ”Национална полиция”. Антонов заемаше този пост до идването на новия министър Цветлин Йовчев през 2013 година.

Причината за смяната на Антонов бе точно близостта му до бившето ръководство на МВР. Йовчев коментира лаконично решението си, отбелязвайки, че причините за освобождаването са комплексни.

Сега Ангел Антонов се оказва достатъчно ”комплексна” личност, за да бъде предложен за шеф на НСО.

По закон шефът на службата се предлага от правителството и назначава от президента. В края на април държавният глава каза, че държи новият директор на НСО да е от системата, а не парашутист, спуснат по политическа линия.

"Наистина е важно освен изискването това да са хора, които да доведат реформата в НСО до успешен край. Но за мен е важно и това, да са хора от системата, които познават много добре как тя работи, за да може и да мотивираме повече хора да се стараят да израстват в системата, а не просто поредните парашутисти, които да бъдат спуснати отнякъде по политическа линия", каза тогава държавният глава.

В края на февруари тогавашният шеф на НСО Тодор Коджейков подаде оставка от поста по ”лични причини”.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?