Близък до Младич генерал бе изпратен към Хага

Близък до Младич генерал бе изпратен към Хага

Бившият босненски сръбски генерал Здравко Толимир, обвинен от трибунала в Хага за геноцид, бе арестуван в четвъртък от властите на Република Сръбска в Босна близо до границата със Сърбия при съвместна операция на полицаи от двете съседни страни. В петък той бе изпратен в Хага.

58-годишният Толимир е близък сътрудник на издирвания от трибунала за военни престъпления сръбски военен командир в Босна Ратко Младич, който се укрива успешно от 2001 г. Арестът на Толимир, който бе потвърден от Хагския трибунал, може да ускори залавянето на Младич.

Здравко Толимир е арестуван близо до границата със Сърбия, само на няколко километра от Сребреница, където 8 000 босненски мюсюлмани – мъже и момчета, бяха избити през юли 1995 г. Официални лица съобщиха, че Толимир най-вероятно е болен от рак. Той е бил арестуван на границата между Сърбия и Босна. Според някои слухове той е бил предаден на границата в опит да се ограничи влиянието му сред сръбските ултранационалисти.

Според обвинителния акт от 2006 година, генерал Толимир е обвинен за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления за причиняване на смърт, прогонване,  депортиране и жестоко отношение към босненски мюсюлмани в анклавите Сребреница и Жепа в източна Босна.

Арестът на Толимир е първият на издирван от трибунала за военните престъпления в бившия Югославия за повече от година. През 2005 г. Белград предаде на Хага десетина заподозрени за военни престъпления, но други шест са все още на свобода.

“Цялата акция бе резултат от значителен външен натиск, но при всички случаи е стъпка напред и може да очакваме да видим арести и на други бегълци”, каза Наташа Кандич, ръководител на Сръбския хуманитарен правен център пред Ройтерс.

СиЕнЕн отбелязва, че арестът на Толимир е объркващ сигнал от Сърбия, която напоследък е в най-топли отношения с Русия поради общата им позиция против независимост на Косово и с тази си политика даде основание на известен западен тинк-танк да заключи, че Белград се отвръща от Европа.

Съдбата на Косово ще бъде решена от Съвета за сигурност в ООН. Това е една от най-спорните теми на Балканския полуостров в момента. Западът подкрепа даването на независимост за областта, докато Москва настоява въпроса да бъде отложен за неопределено време. 

Еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Оли Рен, който държи ключа към членството на Сърбия в Съюза, приветства ареста на Толимир като “важна крачка към изправяне пред правосъдието на всички останали бегълци”.

“Главният прокурор на трибунала в Хага Карла дел Понте дава положителна оценка за арестуването на генерал Толимир и се надява скоро да бъдат арестувани и бившите лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич”, каза Олга Карван, говорител на Карла дел Понте.

Очаква се в понеделник главният прокурор на трибунала  в Хага да посети Белград, за да оцени нивото на сътрудничество на сръбските власти със съда в Хага.

“За ЕС арестуването на генерал Толимир е много важно и благоприятното развитие както на вътрешнополитическата сцена в Сърбия и Република Сръбска, така и за техните бъдещи отношения с ЕС”, каза  в четвъртък пред агенция БЕТА Кристина Галах, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, предаде БТА.

Страховете, че Сърбия може да се отдръпне от поддържането на прозападна политика и да се върне към изолацията от началото на 90-те години, накара някои страни от ЕС да признаят, че е по-добре разговорите за членство да продължат и да се покаже на Белград, че вратата все още е отворена.

За тях арестът на Толимир може да се окаже достатъчен жест. Предполага се, че по време на войната в Босна той е отговарял лично пред Младич, а през 2001 година му е помогнал да избегне арест. Преговорите бяха замразени през май миналата година именно поради липса на сътрудничество с Трибунала.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?