Близки на Политковская не вярват, че Березовски и Закаев са замесени в убийството й

Близки на журналистката Анна Политковская от руския в. "Новая газета" и редакцията на изданието изразиха силни съмнения по повод версията, че убийството ѝ през 2006 г. в Москва е било поръчано от бившия емисар на чеченските бунтовници Ахмед Закаев и от бизнесмена Борис Березовски, живеещи в Лондон, предаде Интерфакс.

"Доказателства за това няма", заяви пред агенцията синът на Политковская Иля.

Закаев и Березовски са поръчители на убийството според показанията на бившия подполковник от московската полиция Дмитрий Павлюченков, обвинен по делото. По думите на сина на Политковская "заради сделката със следствието Павлюченков е готов да каже каквото и да било". "Най-важното е да има доказателства. Само думи не стигат. Той трябва да го докаже с определени неща: предаване на пари, обаждания, срещи и тъй нататък", каза Иля.

"Всичко това е абсолютно смехотворна история", коментира Дмитрий Муратов от ръководството на "Новая газета" версията, че Закаев и Березовски са замесени в убийството. "Преди няколко години Павлюченков бе основен свидетел по това дело, а после се превърна в обвиняем (. . .) Тогава нищо не знаеше, а ето че изведнъж прогледна, но казва каквото искат да чуят от него, за да смекчи участта си", каза Муратов.

Той обърна внимание, че "една година нищо не изтече по делото и изведнъж в предизборната седмица започна да изтича информация".

Според Муратов делото за убийството ще може да се коментира "едва когато бъдат представени реални доказателства". "А какво имаме тук? Павлюченков лично ли се е срещал с Березовски? А кой тогава? И остават множество различни въпроси", добавя той.

Междувременно адвокатката на потърпевшите Анна Ставицкая заяви пред в. "Комерсант", че не знае нищо за новите показания на Павлюченков. "Следствието по делото не е приключено, затова не сме били запознати с материалите от него", цитира нейни думи Интерфакс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят