Близо 100 са вече жертвите на наводненията в Япония

Близо 100 са вече жертвите на наводненията в Япония

Броят на жертвите на наводненията и свлачищата в Япония достигна днес 100 души, предаде ДПА, позовавайки се на властите.


Операциите по издирване и спасяване се засилиха в сполетяната от природните стихии Западна Япония, като десетки хора са в неизвестност след започналите в четвъртък поройни дъждове.


Седем души бяха открити мъртви днес сутринта в потопени под водата жилищни райони в град Курашики, предаде агенция Киодо.


Градът е едно от най-тежко пострадалите места, като повече от 1000 души там са блокирани от наводненията. Някои от блокираните се намират на покривите на сгради, наводнени след скъсването на три диги на течаща в близост до града река.


В префектурата Хирошима, засегната най-сериозно от свлачища, най-малко 39 души са загинали, а 40 други са в неизвестност.


Общият брой на мобилизираните спасители, сред които войници и полицаи, е 54 000 души. Тяхната задача е да издирват блокирани, ранени и загинали, заяви вчера на пресконференция правителственият говорител Йошихиде Суга.

 

Японският премиер Шиндзо Абе отложи планираната за тази седмица обиколка из Европа и Африка заради трудната ситуация в страната, съобщи агенция Киодо.


Обиколката на японския министър-председател, планирана за периода от 11 до 18 юли, включваше Белгия, Франция, Саудитска Арабия и Египет. По време на посещението си в Брюксел Абе се очакваше да подпише споразумение за свободна търговия с ЕС.

Споделяне

Още от Свят