Близо 16% по-скъп газ от юли изчисли "Булгаргаз"

Близо 16% по-скъп газ от юли изчисли "Булгаргаз"

Прогноза за поскъпване на природния газ с близо 16 на сто от 1 юли направи държавният газова доставчик "Булгаргаз". Какво точно увеличение обаче ще предложи на енергийния регулатор ще стане ясно на 8 юни, когато по закон трябва да се внесе заявлението на тарифата за третото тримесечие на годината.

От компанията обясняват, че повишаването на цената се налага заради вдигнатите тарифи на вносния руски газ и по-високия курс на долара спрямо лева.

Според "Булгаргаз" от 1 юли синьото гориво трябва да струва 418.59 лв. за 1000 куб. м или 39,38 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  Това е с 15.69 на сто повече спрямо сегашната цена или с 56.77 лв. за тарифата за количество и 5.34 лв. за стойността в мощност.

Възможно е обаче крайното искане да е за по-малко поскъпване, както това стана за цената от април. При изчисления за 7 процента повишение, поискано бе 4 на сто, а регулаторът разреши 2.6 на сто. Разрешеното от 1 януари 2018 г. поскъпване беше 2.75 на сто, а преди това имаше период на спад на цените.

Сегашното прогноза обаче е за двуцифрен ръст, което надали ще бъде прието от енергийния регулатор.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?