Близо 17 хил. души у нас умират годишно от болести, свързани с пушенето

Близо 17 хил. души у нас умират годишно от болести, свързани с пушенето

Tютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света, като в България всяка година болестите, причинени от тютюнопушене, убиват близо 17 хил. души. Това съобщи ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила по повод Световния ден без тютюн 31 май, който тази година преминава под мотото “Здраве за белите дробове без тютюн“.

Д-р Сила заяви, че СЗО ще подкрепи изцяло усилията на държавата и неправителствените организации за повишаване осведомеността на обществото относно вредните последици от употребата на тютюневи изделия.

Акцентът на Световния ден без тютюнев дим тази е поставен върху тютюнопушенето и белодробното здраве и в тази връзка МЗ, съвместно със Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община, организира прегледи за пушачи, включително и на бездимни цигари.

“Тази година за първи път кампанията се провежда в три града в страната – София, Благоевград и Враца, като всеки гражданин напълно безплатно ще може да изследва състоянието на белите си дробове“, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тази година интересът към инициативата за безплатни прегледи на пушачи е много голям, като списъците в София са запълнени за месец юни. Прегледите във Враца ще се провеждат на 13 юни, а в Благоевград - на 21 юни. Кампанията ще продължи до края на годината през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември.

Всеки, който желае, може да бъде консултиран в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции в страната. Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето (тел. 0700 10 323).

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?