Близо 2.6 млн. т въглеродни емисии е спестил вятърният парк на AES край Каварна

Вятърната централа на AES край Каварна

Най-големият вятърен парк в България "Свети Никола" край Каварна е спестил на България близо 2.6 млн. тона въглеродни емисии за 10 години работа, произвеждайки близо 3.2 млн. МВтч чиста електроенергия, съобщиха от дружеството в сряда.

Спестените вредни газове се равняват на ефекта от усвояването на СО2 от 2.2 млн. дървета в продължение на 70 години, както и на спестяването на въглеродно замърсяване от изгарянето на 1.2 млрд. литра дизел при движението на автомобили.

През март вятърната електроцентрала с инсталирана мощност от 156 МВ отбеляза 10 години от влизането си в търговска експлоатация. Паркът има 52 вятърни турбини и система за ранно предупреждение за приближаване на птици. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да ги пропусне.

Централата осигурява около 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България, като същевременно допринася за това България да изпълни изискванията на ЕС за дела на ВЕИ в общия енергиен микс.

ВяЕЦ "Свети Никола" е на "Ей И Ес Гео Енерджи" на американската AES, която инвестира в проекта 540 млн. лева, осигурени като собствен капитал и финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, която е част от Световната Банка.

AES притежава най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", която превръща корпорацията в най-големият инвеститор в енергийния сектор на България за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3.2 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?