Близо 30 млрд. евро са изнесени от Русия, вероятно за да бъдат изпрани

Обемът на изнесените през 2011 г. от Русия финансови средства, по всяка вероятност с цел изпиране, се оценява на един трилион рубли (над 30 млрд. Евро). Това съобщи първият вицепремиер на Руската федерация Виктор Зубков в телевизионно интервю.

"Различни източници различно оценяват големия оборот в Русия на пари със съмнителен непрозрачен произход, сенчести пари.... За миналата година смятаме, че към един трилион рубли, вероятно със съмнителен произход, са изнесени в чужбина", каза Зубков.

Според него общият обем на съмнителните пари, които не само се изнасят в чужбина, но и се въртят в страната, вероятно надхвърля това число. Той подчерта, че подобни огромни "сенчести" средства вредят на икономиката и на инвестиционната привлекателност на страната.

Вицепремиерът уточни, че около три четвърти от тези пари изтичат към Латвия и Кипър. Сред другите държави, в които незаконно се изнасят руски пари, той посочи Великобритания, Швеция, Франция и Хонконг. Зубков призна, че големи държавни компании също са замесени в извършване на незаконни финансови операции. Освен това за последните години са се увеличили недвижимите имоти, придобивани в чужбина с изнесените от Русия пари.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?