Близо 400 кг кокаин са заловени в посолството на Русия в Аржентина

Дрогата за над 50 млн. евро е била предназначена за трафик в Европа

Близо 400 кг кокаин са заловени в посолството на Русия в Аржентина

Властите в Аржентина заловиха близо 400 кг кокаин в руското посолство в страната, предаде Асошиейтед прес в петък.

Според първоначалната оценка на разследващите откритият наркотик е на обща стойност за над 50 млн. евро.

Аржентинският вътрешен министър Патрисия Булрич потвърди за операцията с уточнението, че в заловените 12 куфара е имало 389 кг кокаин, предназначен за трафик в Европа. По думите ѝ наркотикът бил "много чист" и е щял да бъде транспортиран в Русия и Германия.

Булрич коментира още, каналът е организиран от петима души, сред които двама аржентинци и трима руснаци, един от които е работил в руската дипломатическа мисия. Друг от заподозрените пък се укрива в Германия. В четвъртък източник на ТАСС и РИА "Новости" от министерството на външните работи каза, че акцията не е била разгласена, "за да не се попречи на съвместните оперативни действия".

Операцията е била подготвена и реализирана с участието на руски полицаи, като разследването е продължило успоредно в двете страни повече от една година. Всичко започва със сигнал, подаден от руския посланик в Аржентина през 2016 г., след като открил наркотици в помещение на училището към посолството. Куфарите се появили през юли, донесени от служител на посолството, който през същата година напуснал мисията.

За да проследят мрежата, аржентинците подменили кокаина с брашно и монтирали в куфарите устройства за GPS проследяване. Номерът сработил и полицията, съвместно с руската служба ФСБ, проследили пратката до Москва. След това арестували трима аржентински митничари, както и руснаците, които посрещнали куфарите на летището. Задържан е и бивш руски дипломат, чието име не се посочва.

Споделяне

Още от Свят