Близо 60 000 седмокласници на изпит по български и литература

Учениците писаха преразказ върху "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви

Сн. БГНЕС

Близо 60 000 седмокласници се явиха на задължителен изпит по български език и литература в понеделник. Резултатите от него, както и от предстоящия изпит по математика, служат за вход в гимназиите.

Изпитният вариант, по който учениците писаха, беше изтеглен по-рано през деня в Министерството на образованието и науката. Към момента е ясно, че последната задача от изпита - преразказ, е по творбата "Задача с много неизвестни" от братя Мормареви. По-късно от ведомството публикуваха всички въпроси и отговорите към тях.

Националното външно оценяване по български език и литература се проведе в 6900 зали на 1716 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки.

Въпреки че официално от днес ограниченията заради коронавируса се разхлабват допълнително, правилата бяха същите, както и по време на матурите за дванайсетокласниците – стаите са дезинфекцирани предварително, учениците влизаха с маски и не трябваше да се струпват на входовете, преди да бъдат пуснати в залите се измерваше температурата им. В самите зали са осигурени дезинфектанти, а децата са на по-голямо разстояние.

По време на изпита седмокласниците можеха да свалят маските си.

Квесторите също ползват предпазни средства.

Под карантина заради контакт с болни от коронавирус са 17 ученици. Те решаваха задачите в отделни стаи.

Изпитът се състои от две части. Първата съдържа 25 задачи от три вида: 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор, и 1 - с разширен свободен отговор. На тях седмокласниците трябваше да отговорят за 60 минути, а допълнителни 30 минути имаше за децата със специални образователни потребности.

Втората част от изпита беше за създаването на текст - преразказ с дидактическа задача (например от името на някой от героите), за 90 минути, а за учениците със специални образователни потребности времето е с 50 минути повече.

Заради дистанционното обучение, въведено в резултат на мерките срещу разпространението на коронавируса, някои училища изостанаха с материала, предвиден за последните месеци на VII клас. За това от въпросите отпаднаха темите за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и произведенията "Бай Ганьо пътува" от Алеко Константинов, "Неразделни" от Пенчо Славейков, "Заточеници" от Пейо Яворов, "По жътва" от Елин Пелин и "По жицата" от Йордан Йовков.

Изпитите също бяха отложени.

Следващото национално външно оценяване по математика е на 17 юни.

Изпитите се оценяват с точки, а максималният брой за всеки от тях е 100. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система. Проверката и оценяването на всички изпитни работи ще се правят електронно. Резултатите трябва да са готови до 29 юни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България