Близо 600 училища са в грипна ваканция

Епидемия е обявена и в Пловдив, Варна, Добрич и Софийска област

Близо 600 училища са в грипна ваканция

В 593 училища и детски градини в страната в понеделник не се учи. Основната причина е епидемия от грип, съобщи Министерството на образованието.

От там добавиха, че пропуснатият материал по време на принудителната ваканция ще се преструктурира. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани. Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г.

Към момента грипна епидемия има в единадесет области и там занятията са прекратени. В понеделник в това число влязоха и Пловдив, Варна, Добрич и Софийска област. Училищата в Софийска област ще бъдат затворени от 22 до 25 януари. Ваканцията за учениците от Добрич започна в понеделник на обяд и ще продължи до края на седмицата.

Във Варна ваканцията е от 22 до 29 януари.

В Пловдив ваканцията също ще е от 22 до 25 януари. Учениците там обаче ще получат и още един ден почивка между двата срока. Кметът Иван Тотев обяви за неучебен 4 февруари, понеделник. Така междусрочната ваканция за учениците в града реално ще е четири дни - от 2 до 5 февруари, вместо само на 5 февруари. Това е вторият бонус за учениците в града, даден от кмета през тази учебна година. Тотев удължи зимната ваканция до 4 януари включително, въпреки че според заповедта на образователното министерство тя трябваше да приключи на 3 януари.

До 22 януари, включително, е удължена грипната ваканция в 137 училища в Бургаска област, в 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен. В област Пазарджик са затворени 122 училища, в област Смолян са 60.

До 23 януари няма е ваканцията за учениците от 43 училища в Ямбол, а в област Перник затворени са 40 училища. В област Варна по предписание на здравната инспекция няма занятия в две училища - ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Кичево, община Аксаково, и ОУ "Васил Левски" в с. Поляците, община Дългопол.

Две училища в община Самоков също са затворени - обединено училище "Неофит Рилски" и СУ "Отец Паисий". В 113 СУ "Сава Филаретов" в София, поради прекъсване на електрозахранването в района също няма да има учебни часове. В столицата все още не е обявена епидемия и няма ваканция.

Продължават да не се провеждат занятия в детска градина "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област.

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат, каза в неделя директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Предстои разпространението на грипа в повечето области и за това трябва да се усилят личните мерки.

Последните данни показват, че от грип в момента боледуват около 100 000 души. Миналата година по това време броят на заразените е варирал между 200 000 и 400 000 на седмица.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?