Близо 80 ранени при взривове в руски завод за тротил

Близо 80 ранени при взривове в руски завод за тротил

Пострадалите при два взрива в завод за експлозиви в руския град Дзержинск продължават  да растат и по последни данни са 79 души, като състоянието на една жена се оценява като тежко.  От руското министерство на здравеопазването съобщиха, че досега 79 души са потърсили медицинска помощ след инцидента. Сред тях са 38 работника и 41 жители на града. В болница са настанени 15 души, от които 14 са със средно тежки наранявания. Останалите пострадали са с охлузни рани, превързани са  и са изпратени за домашно лечение, предаде ТАСС.

Експлозиите са станали в цех за производство на тротил. Министерството на извънредните ситуации заяви, че в резултат е избухнал пожар на площ около 100 квадратни метра. Впоследствие обхватът на огъня се е увеличил. Съобщава се за двама човека, които са в неизвестност.

Любопитен момент е, че шефът на завода "Кристал" е бил уволнен само ден по-рано заради системно нарушаване на изискванията за безопастност. Според пресслужбата на дружеството това станало след проверка на специална комисия заради инцидент от април 2019 г.

Местните власти казаха, че в резултат на взривовете е разрушена административна сграда.
Пресслужбата на завода заяви, че в момента на избухването на пожара в цеха са работили петима души. Те са били евакуирани и са живи.

Властите казаха, че по предварителна информация няма разрушени жилищни сгради в Дзержинск в резултат на взривовете.

Според правоохранителните органи причината за взривовете може да е нарушение на правилата за безопасност.

Източник от спасителните служби заяви, че са се взривили боеприпаси. Той каза, че има опасност от още експлозии. По думите му сред боеприпасите е имало авиобомби.

Регионалното министерство на извънредните ситуации заяви, че няма данни за наличие на бойни снаряди в завода, нито за възможност за нови взривове.

В района на Дзержинск в Нижегородска област е обявено извънредно положение, заявиха местните власти.

Привечер бе събощено, че пожарът е бил потушен.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?